سفارش تبلیغ
صبا ویژن

نامگذاری آیوپک

نامگذاری IUPAC سیستمی است که مواد شیمیایی را تحت نظارت اتحادیه بین المللی شیمی خالص و کاربردی نامگذاری می کند. از سال 1982، کمیته‌ها و کمیسیون‌های مختلفی به نمایندگی از شیمیدان‌ها برای ایجاد یک سیستم نام‌گذاری که حتی با پیچیده‌ترین ترکیبات همخوانی داشته باشد، هر از گاهی تشکیل جلسه داده‌اند. در شرایط قبلی، سیستم IUPAC (اتحادیه بین المللی شیمی نظری و کاربردی) مورد تایید است. از آنجایی که این سیستم روش یکسانی را برای تمام خانواده‌های ترکیبات آلی اعمال می‌کند، آن را به تفصیل برای آلکان‌ها در نظر می‌گیریم.


استفاده از چوب در ساختمان های قاجار و مدرن

در زمان قاجار، بنای حاشیه‌ای شکل و نقوش زیبایی مانند عمارت باغ ارم شیراز، کاخ‌های شمس‌العماره و گلستان و سلطان آباد تهران و بسیاری از بناهای دیگر، از چوب به شکل خاصی در آنها استفاده می‌شد. به طور کلی، چوب و فرآورده های آن در صد سال گذشته در ساختمان ها به عنوان مصالح کارآمد در ستون های چوبی، پوشش های سقف شیروانی بیرونی و سازه های پرزدار و همچنین در ساختن درب و پنجره های استادانه با آثار هنری مختلف مورد استفاده قرار گرفته است.

در سال‌های اخیر، مانند زمان‌های اخیر، استفاده از چوب پایدار برای پوشش ساختمان‌های چوبی شمال ایران، هم به روش سنتی و هم در کیفیت و کاربرد روش‌های نوین، به‌ویژه در سازه‌های شیروانی مختلف، حداکثر استفاده را داشته است. 

از وجود چوب و فرآورده های آن در ساختمان های جنگلی و مؤسسات جنگلی و اسکلت کلبه های روستا و ساختمان های مسکونی چوبی محدود و انبارهای آنها و همچنین انبارهای بزرگ کشاورزی و برخی سالن های دام و طیور و سالن های ورزشی بزرگ، مدارس و درمانگاه ها و غیره. موارد بسته به نوع زمان ساخته شده است.

امروزه از این چوب برای ازاره ها، پارکت ها، قاب های سقف، دکورها و کابینت های چوبی به ویژه درهای چوبی با روکش های زیبا استفاده زیادی می شود. علاوه بر این از وجود چوب برای ساخت دیوارهای جداکننده و انواع قالب بندی برای کارهای بتنی و انواع اسکلت های باربر و مقاوم استفاده می شود و به طور کلی پس از سنگ، آجر، گچ و آهک، چوب نیز می باشد. 


تاریخچه مصرف چوب در ایران

در کاوش های باستان شناسی انجام شده در تپه چراغعلی، مجسمه چوبی یک گاو و یک گاو نر آهنی یافت شد که نشان دهنده نجاری در هزاره دوم و یکم قبل از میلاد است. بدون شک درخت در آن زمان نقش مهمی در این سرزمین داشت. داریوش در فرمان تأسیس شهر شوش می گوید: «از گندرا و کرمانیا تخته و چوب آوردند)». کلمه (یاکا) در زبان فارسی درخت ژاک است که دارای چوب قهوه ای و سخت است. از این نقش برجسته کاخ آپادانا در دوره هخامنشی مشخص می شود که این چوب برای استفاده عملی و تزئینی مادها نیز مورد استفاده قرار می گرفته است. بخشی از این نقش برجسته یک درباری مادها را نشان می دهد که صندلی چوبی را حمل می کند که مربوط به قرن پنجم قبل از میلاد است.

 

به طور کلی از چوب در بناهای مساجد و گلدسته‌ها، مدارس، کاخ‌ها، بازارها، دکاکین، حجره‌ها و کاروانسراها و... استفاده می‌شود.


کلمه درخت

در زبان فارسی واژه چوب معمولاً برای درختان ایستاده و چوب های درو شده و غیره و در زبان فرانسوی کلمه (Bois) به همین ترتیب استفاده می شود اما در انگلیسی کلمه (Wood) معمولاً برای چوب به کار می رود اما به آن unprocessed می گویند. چوب و چوب برداشت شده (مواد چوب) و (مواد چوب). در بین جنگلبانان انگلیسی (Timber) به معنای هر چوبی به جز هیزم و سرشاخه ها است و برای چوب های برداشت شده از واژه (چوب تبدیلی) استفاده می کنند که در بین جنگلبانان آمریکایی معادل کلمه (Lumber) است. ضمناً باید دانست که اصطلاحات (Bois) و (Wood) برای بیشه یا جنگل کوچک نیز به کار می رود.


نگهداری درخت

در قدیم، چوب را با دوغاب آهک یا پوشش طبیعی قیر یا با یک پوشش تزریقی طبیعی از قطران رقیق شده محافظت می کردند. در برخی موارد، سوخت ناقص روی سطح چوب اعمال می شود تا از بقیه چوب محافظت شود. از این روش برای محافظت از چوب بین دیوارها استفاده می شد. امروزه چوب به روش های مختلف با مواد شیمیایی تزریق و عایق بندی می شود. چوب معمولاً در ایران به صورت خام استفاده می شود. اما تکنیک امروزی در کشورهای صنعتی از چوب به روش های مختلف و به اصطلاح با تکنولوژی استفاده می شود که از بسیاری جهات به ویژه از نظر دوام و عمر چوب و آتش بسیار موثر است.