فرایند چکش کاری واگذاری سهام ایران خودرو آغاز شد.

بررسی نتایج دعوت عمومی برای شناسایی نامزدهای سهام ایران خودرو نشان می دهد که دو خریدار برای سهام شرکت های دو لایه این گروه اعلام آمادگی کرده اند.

طبق برنامه و دستورالعمل سازمان خصوصی سازی قرار بود بزرگترین شرکت خودروسازی کشور تنها تا 17 دی ماه سال جاری سهام خود را به تودلی بفروشد.

سهام خزانه به سهامی اطلاق می‌شود که یک شرکت دولتی در سایر شرکت‌هایی که زیرمجموعه آن نیز هستند، در اختیار دارد. به دلیل دخالت دولت در شرکت های مختلف، این سهام مشکلات حاکمیتی و شفافیت ایجاد کرده است و بنابراین برای تسهیل روند خصوصی سازی و کاهش مالکیت دولتی باید فروخته شود.

در واقع ایران خودرو و سایپا تحت مدیریت دولتی طی یک دهه گذشته در فرآیندی بسیار پیچیده و غیرشفاف اقدام به واگذاری سهام شرکت های زیرمجموعه خود کرده اند که به مانع اصلی خصوصی سازی تبدیل شده است.

حال گروه صنعتی ایران خودرو با انتشار نامه ای در کدال، نتایج دعوت عمومی برای شناسایی نامزدهای سهام خود را اعلام کرد که بر اساس آن دو خریدار برای سهام شرکت های دو لایه ایران خودرو اعلام آمادگی کردند.

در این نامه که خطاب به سلطانی، رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی سازمان بورس ارسال شده، آمده است: «همانطور که میدانید، ماده 28 دستورالعمل حاکمیت شرکتی (ابلاغی شماره 122/163213 مورخ 05/08/08). 1403 د) مقرر می دارد: کلیه ناشران ثبت شده از مالکیت مستقیم یا غیرمستقیم سهام شرکت اصلی شرکت های تابعه گروه که مالک 10 درصد یا بیشتر از سهام آنها هستند، به استثنای سهامی که توسط کدهای بازار مدیریت شده خودشان نگهداری می شود، ممنوع است. صندوق‌های سرمایه‌گذاری تحت مدیریت بازار خود، موظفند سهام شرکت‌های تحت کنترل را طبق مقررات معاملات بزرگ حداکثر تا تاریخ 1403/18/18 با رعایت مفاد صدرالاشاره و حفظ منافع سهامداران بفروشند. در این راستا در گروه صنعتی ایران خودرو مراحل مقدماتی زیر را می طلبد:

(1) تکمیل فرآیند افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها که منجر به اصلاح ساختار مالی شرکت می شود و می توان انتظارداشت قیمت سهام ایران خودرو را تحت تاثیر قرار دهد.

(2) ارزش گذاری سهام قابل انتقال توسط کارشناسان مجاز.

(3) اخذ تاییدیه های لازم از هیات مدیره گروه صنعتی ایران خودرو و شرکت های سهامدار (شرکت توسعه سرمایه گذاری ایران خودرو و شرکت سرمایه گذاری سمند) طبق مقررات داخلی.

(4) بررسی و تایید صلاحیت ها و صلاحیت های فنی و مالی نامزدهای سهام توسط مقامات ذیصلاح. با توجه به زمان بر بودن اقدامات فوق الذکر و الزام به رعایت مفاد آن، سازمان محترم گروه صنعتی ایران خودرو جهت شناسایی متقاضیان خرید در روزنامه های کثیرالانتشار مورخ 9/10/1303 و 10/10 دعوت نامه عمومی صادر کرد. 11/1403. این موضوع از طریق سامانه کدال به اطلاع سهامداران محترم رسیده است.

بدیهی است پس از تکمیل فرآیند فوق، نقل و انتقال سهام باید طبق الزامات و مقررات آن سازمان و بر اساس دستورالعمل انجام معاملات انجام شود. تاکنون دو نفر از داوطلبان برای خرید سهام مذکور اظهار تمایل کتبی کرده و فرم های مربوطه را دریافت کرده اند. اما تا تاریخ ارسال این نامه، فرم های تکمیل شده از ایشان دریافت نشده است. با دریافت فرم های تکمیل شده از متقاضیان خرید، اقدامات مذکور و در صورت لزوم اطلاعات لازم از طریق سامانه کدال ارائه خواهد شد.

این گروه همواره توجه ویژه ای به رعایت الزامات و مقررات این سازمان محترم داشته و با در نظر گرفتن منافع و آسایش سهامداران نسبت به واگذاری این سهم از سهام شرکت اصلی در اختیار شرکت های تابعه گروه اقدام خواهد کرد. "

به گزارش مهر، از ابتدای دولت دوازدهم به ویژه پس از ابلاغ فرآیند سه مرحله ای واگذاری سهام خودروسازان، هیچ شرکت زیرمجموعه یا سهامی که در اختیار خودروسازان عرضه شده بود، به فروش نرسیده است. پیشنهادات شرکت بوده و سهام معلق مانده است.

به گفته کارشناسان، مقاومت مدیران، ارزش گذاری نادرست، عدم شفافیت مالی، مشکلات ساختاری و مدیریتی، دخالت دولت و همچنین نبود خریداران استراتژیک و مقررات پیچیده و محدودکننده از جمله عوامل شکست فروش سهام و شرکت های تابعه خودرو

حال با توجه به تاکید دولت چهاردهم بر واگذاری سهام یا مدیریت خودروسازان و تعیین ضرب الاجل های مختلف باید منتظر ماند و دید.