ابهام شدید بازار سهام همچنان ادامه دارد
بورس مدت هاست که راکد بوده و دلایل مختلفی برای این امر وجود دارد. روز یکشنبه نیز مانند روزها و هفته های معاملاتی قبل، اتاق شیشه ای با رکود شدیدی مواجه شد.
تب سرد تقاضا در حالی جریان معاملات را روشن کرد که بحث کاهش قیمت اکثر نمادها در روزهای اخیر به طور جدی مطرح شد دنیای اقتصاد نوشت: نگاهی به روند معاملات دیروز به وضوح کمبود تقاضا را نشان می دهد.
برخی از کارشناسان بازار سهام تداوم وضعیت رکود بورس تهران را ناشی از وجود تنش های منطقه ای و تاثیرات منفی آن بر بازارهای جهانی می دانند که با پیشرفت جنگ غزه به اوج خود رسیده است.
در عین حال، بر اساس اظهارات کارشناسان سیاسی و اخبار بین المللی، احتمال ادامه درگیری ها همچنان وجود دارد.
اگرچه بازارهای عمده دارایی متاثر از تنش های بین المللی با نوسانات غیرقابل پیش بینی مواجه هستند، اما بازار سهام در هفته گذشته عملکرد عجیب و نامطلوبی را نسبت به همتایان خود نشان داده است.
بررسی های آماری نشان می دهد که بلافاصله پس از شروع جنگ تا دیروز، شاخص کل بورس با افت 2.47 درصدی مواجه شد و اکنون در انتهای کانال 2 میلیون واحدی قرار دارد.
تنها از یکشنبه گذشته تا آخرین روز، مبلغی در حدود 2 میلیارد و 780 میلیون تومان از بورس و خارج از بورس خارج شد.
البته نرخ خروج پول در روزهای گذشته به تدریج کاهش یافت، اما روند نزولی در بورس، این بازار را به یکی از متزلزل ترین پناهگاه های امن ریال تبدیل کرد و جذابیت سطحی خود را از دست داد.
با ورود شاخص های سهام به حوزه های حساس روانی، تحلیل های مختلفی از سوی کارشناسان بازار مذکور ارائه شد. اگرچه بورس تهران از شهریور ماه وارد مارپیچ نزولی شده و علاوه بر افت شاخص، پایین بودن ارزش معاملات و کمبود نقدینگی نشان دهنده ناامیدی های این بازار است، اما برخی سناریوها وضعیت فعلی سهام را در نظر می گیرند. بازار برای کسب بازدهی در میان مدت مساعد است این خوش بینی چقدر می تواند واقعی و ملموس باشد؟ به عبارت دیگر، سرمایه گذاران عادی که در تابستان و هفته های قبل از آن که اوضاع بازار متلاطم شد، سهام خریدند، برای فروش مجدد سهام و شناسایی زیان های احتمالی از بازار سهام صف کشیدند. همین موضوع عامل مهمی در ایجاد رکود عمیق و ناامیدی بازیکنان کوچک شد. اما از سوی دیگر، با توجه به اینکه زمینه خروج سرمایه گذاران کوتاه مدت یا به اصطلاح «سوینگگر» را فراهم می کند، ممکن است مزایایی در تقویت بلوغ رفتاری معامله گران میانبر برای غلبه بر رفتارهای هیجانی داشته باشد. اما اگر از حاشیه های سیاسی و اخبار جنگ در هفته گذشته چشم پوشی کنیم، می بینیم که ریشه اصلی کمبود تقاضا در بسیاری از نمادهای بورس و خارج از بورس با وجود قیمت قابل توجه نفت و کالاها (در تابستان) است. ) به مواردی برمی گردد که بر روند بورس تاثیر گذاشته و ورود و خروج پول موثر است.
به همین دلیل است که ترس ناشی از شتاب رکود و عدم اطمینان از چشم انداز اقتصادی کشور و حتی اقتصاد جهان، ما را به موج جدیدی از بی اعتمادی سوق داده است. این در حالی است که قبل از جنگ جدید حرکت نرخ ارزهای جهانی شروع به افزایش کرده بود به طوری که برخی گمانه زنی ها روند فوق را دلیل رشد بورس کالای تهران می دانستند.
وضعیت متفاوت سهامداران
گفتگوی دنیای اقتصاد با کارشناسان بازار سرمایه نشان می دهد که همزمان با کاهش خوش بینی ها به افزایش نرخ رشد شاخص ها، بورس بیش از سایر بازارها در معرض فشار ناشی از رکود جهانی قرار دارد. این امر باعث بی اعتمادی و خروج مداوم پول می شود. حسن رضایی پور، کارشناس بازار سرمایه در این خصوص گفت: با وجود کاهش غیرمنتظره نرخ رشد قیمت های بورس و امکان تسهیل خروج پول، نباید انتظار بازگشت بازار مذکور به حالت تعادل را داشت. فرآیند در کوتاه مدت فعالان اقتصادی تا دو هفته پیش تصور نمی کردند که روزنه های کوچک رشد بورس با شروع جنگ کور شود. این در حالی است که هیچ نشانه ای از آمادگی طرف های متخاصم برای دستیابی به توافق برای پایان دادن به جنگ وجود ندارد. شرایط سختی که این موضوع به بازارها تحمیل کرده است نشان از یک اورژانس در اتاق شیشه ای دارد. در این میان، سابقه دخالت سیاسی در کنترل بازارها موضوع را پیچیدهتر کرد.
بنابراین، اگرچه برخی اظهارنظرها بر این است که توسعه منطقهای تأثیری بر بازارهای داخلی ندارد، اما شواهد گویای حقیقت دیگری است و تأثیر این تنشها را بر روند ورود و خروج پول به وضوح مشاهده میکنیم.