چرا بورس تنها ماند؟
واکنش بورس به نرخ دلار بازه زمانی مشخصی دارد
ابوذر مشایخی کارشناس بازار سرمایه درباره کاهش مکرر شاخص های سهام به «اعتماد» گفت: در دو، سه ماه اخیر شاهد اتفاقات سیاسی و نظامی در منطقه بوده ایم و کشورمان به طور مستقیم و غیرمستقیم تحت تأثیر قرار گرفته است.
وارد این موضوع شد و همین موضوع باعث شد بورس تحت تاثیر عوامل امنیتی قرار بگیرد.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه به گرانی دلار و عدم تاثیرگذاری بورس بر این رشد اشاره کرد و افزود: بازارهای دارایی معمولا واکنش نشان می دهند به عنوان مثال در سناریوی تورمی که در کشور اتفاق می افتد.
در این تورم موقت، معمولا اولین بازاری که شاهد این افزایش تورم است، بازار طلا، سپس بازار مسکن و در نهایت بازار سهام است.
صنعت بورس با ریسک های زیادی مواجه است
مشایخی ادامه داد: اگر به تغییرات نرخ دلار و بورس نگاه کنیم، متوجه می شویم که بازار سرمایه همیشه با یک بازه زمانی مشخص به این تغییرات واکنش نشان می دهد، به عنوان مثال; در اوایل دهه 90 افزایش سه برابری نرخ دلار را تجربه کردیم و سپس این تغییر پس از چند ماه در بورس رخ داد و تجربه دیگری در سال 1391 و سپس در سال 1396 و در سال 1401 رخ داد.
اواخر پاییز بود افزایش یافت، اما رشد شاخص های بورس از اواخر زمستان واوایل بهار آغاز شد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: البته این روزها صنایع با ریسک های زیادی از قیمت برق گرفته تا قیمت انرژی (گاز و برق) به ویژه در صنعت فولاد مواجه هستند تا به بازار سیگنال دهند که کمبود برق و گاز افزایش یافته است.
و در نتیجه چنین صنایعی رشد نخواهند کرد و دولت برای جبران این نارضایتی ها چاره ای جز کاهش سهمیه تولید یا انرژی در صنایع تولیدی ندارد.
اولین رویکرد دولت برای کنترل نرخ ارز، سهمیه بندی آن است
مشایخی خاطرنشان کرد: آنچه مسلم است این است که بورس انتظار ثبات در شرایط سیاسی و بهبود وضعیت امنیتی را دارد و از نظر نرخ ارز، واکنش دولت به این نرخ های جدید چیست؟
در سال گذشته دولت تنها یک سیاست را دنبال کرد و آن تثبیت قیمت ارز و کنترل آن بود، اما متاسفانه با وجود این الگوی سیاستی، رشد تورم مهار نشد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه باید منتظر سیاست های جدید ارزی در سال جدید بود.
تصریح کرد: به نظر می رسد اولین رویکرد دولت برای کنترل نرخ ارز سهمیه بندی و توزیع محدود ارز بین صنایع و ارز نامزد است، در حالی که طبق آمار، ما با عدم تعادل ارزی 5 تا 8 میلیارد دلاری مواجه هستند که این را می توان در درآمد شرکت ها مشاهده کرد و اینکه بخش بزرگی از شرکت های بورسی ما صادرکننده کالا و مواد اولیه هستند بنابراین این منابع ارزی محدود است.
برای این شرکت ها راهی جز سهمیه بندی وجود ندارد. وی افزود: تنها راه حلی که می توان برای بهبود شرایط بورس اندیشید، ثبات اقتصادی و امنیت همراه با تصمیم گیری صحیح مسئولان است و چشم انداز بورس در سال جدید به شدت به آن بستگی دارد.
درباره شرایط امنیتی و سیاسی منطقه.
بازار سرمایه رها شده به نظر می رسد
وحید شقاقی شهری، کارشناس اقتصادی نیز درباره ریزش های اخیر بورس به «اعتماد» گفت: بازار سرمایه ایران ایرادات اساسی دارد و اگرچه بورس از نرخ دلار تبعیت می کند.
اما این تبعیت بیشتر با نرخ مرکز مبادلات است.
نه نرخ تبدیل به دلار. بازار آزاد.
اما مشکل این روزهای بازار سرمایه از نرخ دلار خارج شده و به نظر می رسد بازار سرمایه این روزها رها شده و متولی ندارد در حالی که این بازار به متولی قدرتمند نیاز دارد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به بخشنامه های غیرمنتظره ای که برای بورس صادر شده است.
افزود: این الگوی سیاست ها، توان تحلیل را از کارشناسان سلب کرده است.
پالایشگاه ها تحت تاثیر قرار می گیرند.
علاوه بر این مشکل قیمت گذاری و نگرش به این بازار، هر وزارتخانه یا سازمانی را بر آن داشته تا نسخه هایی را صادر کند که آثار منفی بر کل بازار سرمایه دارد.
ما شاهد ریسک های مختلف بین المللی و داخلی هستیم
شقاقی شهری تصریح کرد: در حالی که ریسک های بین المللی و داخلی به شدت بر این بازار تاثیر می گذارد.
به عنوان مثال; وقتی سهامدار برای سرمایه گذاری در پتروشیمی ها و پالایشگاه ها می رود، می بیند که بارها مصوبات مختلفی برای قیمت خوراک و مواد اولیه یا خرید سهام بانکی با مصوبات مبنی بر جریمه بانکی و عدم رعایت بخشودگی بدهی ها اعلام می شود.