سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بازگشت خودروسازان به بورس/ ایران خودرو مجوز مهمی گرفت

ایران خودرو توانست مجوز فروش محصولات خود را از بورس کالا بگیرد. راه آبی در گام نخست مجوز وانت آریسان را از هیات پذیرش کالا و اوراق بهادار دریافت کرد. اعضای این کمیته در صد و هفتاد و پنجمین جلسه خود این مجوز را برای محصول تجاری سبک خودروی ایران صادر کردند تا شاهد حضور محصولات خودروسازان بزرگ در تابلوی بیایید بورس کالا باشیم.

البته این خودروساز واقع در کیلومتر 14 جاده ویژه، طبق اطلاعیه منتشر شده توسط این خودروساز در سایت کدال در سازمان بورس، تعهداتی را نیز برای اخذ این مجوز از هیات پذیرش کالا و اوراق بهادار داده است. خودرو باید 50 درصد تولید سالانه خود را از طریق بورس کالا تولید کند.

این تولید 50 درصدی از نظر تیراژ عرضه باید شامل فروش حداقل 19000 دستگاه وانت آریسان با استفاده از ابزار بورس کالا باشد.

یکی دیگر از تعهداتی که آبی های جاده ای ویژه به اعضای هیأت پذیرش کالا و اوراق بهادار مبتنی بر پذیرش کالا برای اخذ مجوز فروش وانت آریسان در بورس کالا دادند این است که حداقل ماهی یک بار این محصول تبلیغاتی باید بر روی هیئت مدیره بورس اوراق بهادار

همچنین مدیران فروش ایران خودرو جهت اطلاع مشتریان 48 ساعت قبل از راه اندازی، امیدنامه وانت آریسان را در سایت بورس کالا قرار دهند.

فروش خودرو در بورس از تابستان 1401 در دستور کار سیاستمداران خودرویی قرار گرفت. در ابتدا خودروسازان بزرگ کشور از این شیوه فروش استقبال نکردند و می توان گفت با عصا حرکت کردند. اما زمانی که امکان فروش محصولات با قیمت های بالاتر از قیمت های دستوری از طریق بورس کالا فراهم شد، مدیران ایران خودرو و سایپا مشتاق بودند تا محصولات خود را از طریق بورس کالا به متقاضیان عرضه کنند.

البته سایپایی ها نتوانستند از بورس کالا برای فروش محصولات خود استفاده کنند، در حالی که ایرانی ها می توانستند مشتریان خود را برای عرضه محصولات شان صف آرایی کنند. مشتریانی که فرصت خرید خودروی مورد علاقه خود را با قیمتی کمتر از قیمت بازار داشتند، از فروش خودرو در بورس کالا استقبال کردند.

اما علیرغم رضایت از دو طرف عرضه و تقاضا، سیاست خودرو جلوی آن را گرفت و ایده فروش خودرو از طریق سیستم یکپارچه توزیع خودرو با مکانیزم نوبت دهی را به شرکت های خودروسازی تحمیل کرد.

تغییر دولت و تشکیل دولت چهاردهم باعث شد دوباره ایده فروش خودرو از طریق بورس کالا شنیده شود.

البته این ایده موافقان و مخالفانی در دولت داشت. وزیر اقتصاد در راس لیست حامیان بازگشت کالای خودروسازان به بورس کالا قرار گرفت. اما قبل از وزیر صمت در سمت مقابل وزیر اقتصاد قرار داشت و چندان اعتقادی به بازگشت محصولات خودروسازان به بورس کالا نداشت. رویارویی عبدالناصر همتی با محمد اتابک باعث شد تا فکر بازگرداندن خودرو روی تابلوی بورس قفل شود.

زیان انباشته ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو تا پایان نیمه اول سال 1403. به بیش از 208 هزار میلیارد تومان (همت) می رسد و این مشکل عمر خودروسازان را تنگ می کند.

خودروسازان برای ادامه حیات خود با چالش هایی روبرو هستند، از سوی دیگر این سیاستمدار کلان به دلیل تبعات اجتماعی نمی خواهد سیاست قیمت گذاری اجباری در صنعت خودرو را تعطیل کند.

بنابراین می توان گفت که فروش خودرو در بورس کالا میانه ای است زیرا قیمت پایه همان قیمت دستوری است. بنابراین سیاست گذار همچنان می تواند افکار عمومی را متقاعد کند که در روند قیمت گذاری محصولات تولید شده توسط شرکت های خودروسازی حضور دارد. از سوی دیگر خودروسازان می توانند با سازوکار عرضه و تقاضای بورس کالا، محصولات خود را با قیمت های بالاتر از قیمت اجباری به فروش برسانند.

باید منتظر ماند و دید ایران خودرو چه زمانی محصولات خود را به بورس کالا معرفی می کند و آیا سایپایی ها نیز حاضرند شکست پیش فروش محصولات خود را از بورس کالا فراموش کنند و بار دیگر شانس فروش خودرو با ابزار بروس کالا را داشته باشند.


افزایش شاخص کل بورس برای صعود شارپی

در معاملات بازار دیروز 12 دی ماه 1403; ارزش معاملات عمومی رشد قابل توجهی داشت اما ارزش معاملات خرد 16 درصد کاهش یافت.

بازار سرمایه در 12 آذر 1403 روندی صعودی داشت که شاخص کل بورس توانست به مرز 2 میلیون و 800 هزار واحد برسد. همچنین ارزش صف‌های خرید 38 درصد افزایش یافت، اما ارزش صف‌های فروش 67 درصد کاهش یافت.

در همین حال، ارزش معاملات عمومی با رشد قابل توجهی مواجه شد، اما ارزش معاملات جزئی 16 درصد کاهش یافت.

آیا شاخص کل برنده می شود؟!

با توجه به پیش بینی بازار سرمایه؛ عبداله رحیم لوی بنیس از فعالان بازارمایه در گفت و گو با اکو ایران گفت: شاید بتوان حضور وزیر اقتصاد در جلسه امروز کمیسیون اقتصادی مجلس را نقطه عطفی در تاریخ اقتصاد مدرن دانست. ایران که با ارائه آمار شاخص قیمت در سه سال گذشته، حجاب را از واقعیت تلخ اقتصاد برداشت و به دوران پنهانکاری پایان داد. وی همچنین از قیمت واقعی دلار خبر داد و بر لزوم حذف رانت ارزی که پاشنه آشیل اقتصاد و دلیل تعطیلی مشاغل مولد در چند سال اخیر است، تاکید کرد. همین اتفاق برای ایجاد امید و انگیزه در بخش واقعی اقتصاد و بازار سرمایه کافی است.

وی در ادامه افزود: موضوع بازنگری نرخ خوراک با هدف اعلام شده افزایش سود این صنعت در کنار سیاست های اجتناب ناپذیر ارتقای صادرات نوید روزهای خوبی را برای صنعت، تولید و بازار سرمایه برای شرکت های صادرات محور می دهد. به ویژه در شرایطی که با اعلام تاریخ مذاکرات بعدی ایران و اروپا در پایان دی ماه و همچنین ابراز تمایل تیم ترامپ برای مذاکره با ایران و اظهارات دلگرم کننده وزیر امور خارجه. امور کشورمان نیز در این راستا می‌تواند تأثیر مخاطرات سیاسی در بازار را خفیف کند کمرنگ شد

به گفته این فعال بازار سرمایه؛ بازار رز در 4 دسامبر 1403 بین فضای ذهنی سقف شاخص کل و اخبار بسیار امیدوارکننده، کشمکش خواهد شد و البته در صورت باز شدن مجدد نمادهای پتروشیمی شاخص کل، می توان آن را برنده این درگیری دانست.

تمرکز بازار بر 4 صنعت خاص

بهناز اکبرپور - کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با اکو ایران گفت: در بازار سوم آذرماه 1403. شاخص کل با حدود 36 هزار واحد افزایش به رقم 2 میلیون و 799 هزار و 264 واحد رسید. در آغاز بازار امروز شاهد افزایش عرضه بودیم. سپس از حوالی ساعت 11 تقاضای کلی در بازار افزایش یافت و بسیاری از نمادهایی که تا آن زمان با قیمت های منفی معامله می شدند با دامنه های صعودی همراه شدند و برخی نیز با صف خرید به کار خود پایان دادند.

وی افزود: در بازار دیروز؛ چهار صنعت خودرو، فرآورده های نفتی، فرآورده های شیمیایی و بانک ها در کانون توجه بازار قرار گرفتند و این چهار صنعت با ورود حدود 440 میلیارد تومان نقدینگی واقعی همراه شدند.

این فعال بازار سرمایه تصریح کرد: اواخر هفته گذشته در اخبار مختلفی اعلام شد که بانک مرکزی از دوشنبه هفته جاری ارز سنگین را به بازار تزریق می کند و پس از این خبر قیمت دلار چند روزی با کاهش همراه شد. و به محدوده 75400 تومان نیز کاهش یافت.

به گفته اکبرپور؛ روز گذشته سرمایه گذاران منتظر خبر عرضه ارز بودند که در خبری اعلام شد وزیر اقتصاد در مجلس کف قیمت دلار را 73 هزار تومان اعلام کرد که همزمان با کمبود عرضه ارز در بازار، منجر به افزایش ناگهانی قیمت دلار تا محدوده 77 هزار و 800 تومان شد.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر افزایش نرخ دلار در بازار آزاد شاهد افزایش قیمت محصولات در بورس کالا به دلیل تغییر ارز نیمایی بر اساس توافقی هستیم که به عنوان مثال قیمت شمش فولاد تا چند روز گذشته در محدوده 23 میلیون تومان و در محدوده 26 میلیون تومان و ورق سرد قرار داشت. مبارکه هم به 40 میلیون تومان رسید.

انتظار تقاضای قوی برای هر دو صنعت را داشته باشید

این کارشناس بازار سرمایه گفت: با توجه به افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، افزایش درصد فروش محصولات پتروشیمی و فلزی در بورس کالا، بهبود نسبی قیمت پالایشگاه ها در هفته های اخیر نسبت به ماه های گذشته همچنان می توان انتظار داشت که توجه سرمایه گذاران در روز معاملاتی آینده جلب شود دو صنعت دلار محور فرآورده های نفتی و فرآورده های شیمیایی باید متمرکز شوند. همچنین علاوه بر دو صنعت فوق، صنایع دو ریالی خودرو و بانک نیز امتیاز گرفتند.


جزئیات هفتمین IPO سال

عرضه اولیه 10 درصدی داروسازی زاگرس دارو پارسیان به روش ترکیبی و در دو مرحله از امروز (دوشنبه) به عنوان هفتمین شرکت جدید سال جاری وارد بازار سرمایه می شود.

10 درصد از سهام شرکت داروسازی و نهاده های زاگرس دارو پارسیان در عرضه اولیه فروخته می شود که طی آن 170 میلیون سهم در دو مرحله امروز (دوشنبه) در بازار دوم فرابورس در این زمان سفارش به قیمت 15 هزار و 567 ریال به فروش می رسد. 

بر اساس این گزارش، در مرحله اول 3.5 درصد با حداکثر سهمیه 595000 سهم به سرمایه گذاران واجد شرایط از طریق مزایده و در مرحله دوم 6.5 درصد دیگر در همان روز با حداکثر سهمیه 221 سهم به حقیقی و حقوقی. به سهامداران به روش قیمت تعلق می گیرد.

خریداران سهام در مرحله دوم عرضه اولیه این امکان را خواهند داشت که این سهام را به قیمت 30 درصد بالاتر از قیمتی که در روز عرضه اولیه در تاریخ 24 آذر 1404 پیدا شده است به فروش برسانند.

گفتنی است، شرکت های گوهر فام، بیمه اتکایی ایران معین، نور ایستا پلاستیک، کانی کربن طبس، برنا باتری و دانش بانیان پویا نیرو از ابتدای سال عرضه اولیه در بازار سرمایه بوده اند.


هفتمین عرضه اولیه امسال در بورس اوراق بهادار امروز برگزار می شود

عرضه اولیه 10 درصدی داروسازی زاگرس دارو پارسیان به روش ترکیبی و در دو مرحله از امروز (دوشنبه) به عنوان هفتمین شرکت جدید سال جاری وارد بازار سرمایه می شود.

 10 درصد از سهام شرکت داروسازی و نهاده های زاگرس دارو پارسیان در عرضه اولیه فروخته می شود که طی آن 170 میلیون سهم در دو مرحله امروز (دوشنبه) در بازار دوم فرابورس به قیمت 15 هزار و 567 ریال به فروش می رسد. - معاملات پیشخوان در حال حاضر در سفارش.

بر اساس این گزارش، در مرحله اول 3.5 درصد با حداکثر سهمیه 595 هزار سهم به روش مزایده در اختیار سرمایه گذاران واجد شرایط قرار می گیرد و در مرحله دوم 6.5 درصد مابقی در همان روز با حداکثر سهمیه. 221 سهم به روش قیمت قطعی کشف شده بین سهامداران حقیقی و حقوقی توزیع می شود

خریداران سهام در مرحله دوم عرضه اولیه این امکان را خواهند داشت که این سهام را به قیمت 30 درصد بالاتر از قیمت گشایش شده در روز عرضه اولیه در 24 دی ماه 1404 بفروشند.

گفتنی است، شرکت های گوهر فام، بیمه اتکایی ایران معین، نور ایستا پلاستیک، کانی کربن طبس، برنا باتری و دانش بانیان پویا نیرو از ابتدای سال عرضه اولیه در بازار سرمایه بوده اند.


آیا زنگ خطر بورس به صدا درآمده است؟

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: نکته مهم این است که اگر بازار بدون تنفس رشد کند، دامنه های حمایتی به درستی شکل نمی گیرد و احتمال ریزش بازار وجود دارد.

 نمایشگر اصلی تالار شیشه ای که پیش از این توانسته بود به محدوده 2600000 واحدی برسد، دیروز به دلیل فشار فروش و کاهش تقاضا به طور موقت از بازار خارج شد. در شرایط کنونی ارزش معاملات همچنان در سطح بالایی قرار دارد که این امر حکایت از جریان قابل توجه نقدینگی در بازار دارد.

 اما برخی از وجوه به دلیل جذابیت بازارهای موازی در حال خروج از بورس هستند. اگرچه این خروج سرمایه موقتی است، اما ممکن است باعث نوسانات کوتاه مدت در بازار شود.

از سوی دیگر، روندهای اصلاحی فرصت مناسبی را برای سهامداران فراهم می کند تا با بررسی دقیق، پرتفوی سرمایه گذاری خود را مجدداً متعادل کنند. سهامی که در این مدت رشد چشمگیری داشته اند وارد فاز اصلاحی شده اند و سهام بنیادی تر با شرایط مناسب می توانند گزینه های جذابی باشند. برای سرمایه گذاری به طور کلی، روند فعلی بازار را می توان مرحله ای از ثبات و آمادگی برای حرکت های بعدی در نظر گرفت. بازار برای ادامه مسیر صعودی خود به اخبار مثبت اقتصادی و حمایت از سیاست ها ادامه خواهد داد.