سفارش تبلیغ
صبا ویژن

84 درصد ارزش بازار سهام در اختیار 10 صنعت بزرگ است

84 درصد از ارزش بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس در آبان ماه امسال در اختیار 10 صنعت بزرگ بازار بود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم ، گزارش مدیریت پژوهش، توسعه و پیمایش اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار نشان می دهد که در بین تمامی صنایع فعال در بازار سرمایه، محصولات شیمیایی 25 درصد از ارزش بازار سهام را به خود اختصاص داده اند. بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس پس از این صنعت، فلزات اساسی با 18 درصد در رتبه دوم قرار دارند.

همچنین داده‌های این گزارش نشان می‌دهد که صنایع «شرکت‌های چند صنعتی، استخراج سنگ‌های فلزی، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری، سرمایه‌گذاری‌ها، فرآورده‌های نفتی، کک و سوخت هسته‌ای، خودروسازی و قطعه‌سازی، سیمان، آهک و گچ، مواد دارویی و ... محصولات به ترتیب 8، 7، 6، 6، 5، 3، 3 و 2 درصد از ارزش بازار را در آبان ماه ارائه کردند.

ارزش بازار صنایع عمده

آمار اداره تحقیقات، توسعه و معارف اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار نشان می دهد؛ ارزش کل بازار سهام 10 صنعت بزرگ در بورس و بورس 73289171 میلیارد ریال بوده است.

بنابراین ارزش بازار محصولات شیمیایی و فلزات اساسی در این مدت به ترتیب 22,053,265 و 15,635,130 میلیارد ریال بوده است.

بالاترین ارزش معاملات سهام

بر اساس این گزارش ارزش کل موجودی 10 صنعت معدنکاری سنگ فلز، فلزات اساسی، خودروسازی و قطعه سازی، محصولات شیمیایی، بانک ها و موسسات اعتباری، سرمایه گذاری، تولید انبوه، املاک، فرآورده های نفتی، کک، سوخت هسته ای، مواد غذایی. محصولات و نوشیدنی ها و شرکت های چند رشته ای صنعتی در آبان ماه امسال 670640 میلیارد ریال بوده است.

از این رو صنایع معدنی کانسنگ فلزی با 107 هزار و 617 میلیارد ریال، فلزات اساسی با 91 هزار و 426 میلیارد ریال و خودروسازی و قطعه سازی با 89 هزار و 440 میلیارد ریال بیشترین ارزش معاملات سهام را به خود اختصاص داده اند.

بیشترین حجم معاملات سهام در بورس و فرابورس

داده های این گزارش حجم کل معاملات بورس و بورس را برای 10 صنعت فلزات اساسی، بانک ها و موسسات اعتباری، خودروسازی و قطعه سازی، استخراج سنگ معدن فلزی، سرمایه گذاری، شرکت های چند رشته ای، محصولات شیمیایی، بیمه و صندوق های بازنشستگی، نفت نشان می دهد. محصولات، کک، سوخت هسته ای و انباشت املاک 215,865,558 هزار سهم است.

بنابراین گزارش، بیشترین حجم معاملات سهام در آبان ماه مربوط به صنایع اصلی متالورژی با 39 میلیون و 248 هزار و 315 هزار سهم، بانک ها و مؤسسات اعتباری با 37 میلیون و 517 هزار و 277 هزار سهم و تولید خودرو و قطعات با 32 میلیون و 758 هزار و 969 هزار سهم بوده است.


بیشترین رکورد ارزش معاملات کوچک در بورس گزارش شد

معاملات خرد شامل «بورس و صندوق‌های سرمایه‌گذاری» در جریان معاملات دیروز بازار سرمایه از 18 سجاف عبور کرد تا بالاترین ارزش معاملات خرد در بازار سهام از ابتدای سال جاری را به خود اختصاص دهد.

آمارهای سازمان نظارت بر بورس سازمان بورس و اوراق بهادار حاکی از آن است که دیروز دوشنبه ارزش کل معاملات خرد (سهام و صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک) به 184 هزار و 465 میلیارد ریال رسید، همچنین در آن روز ارزش سهام معاملات خرد 132 هزار و 342 میلیارد ریال بود. 

این گزارش حاکی از آن است که شاخص کل بورس دیروز با افزایش 1.24 درصدی به محدوده 2 میلیون و 686 هزار و 354 واحد، شاخص کل هم وزن نیز به محدوده 844 هزار و 152 واحدی و شاخص کل فرابورس نیز به محدوده 25 هزار و 846 واحد رسید.


چرا بورس بهبود یافت؟

 در مجموع عقب‌نشینی از سیاست‌های تثبیت‌کننده و پیگیری سیاست‌های ارزی بازار آزاد دلیل اصلی رشد بورس در این دوره بود. همچنین لغو ارز فیات و انتقال مبادلات ارزی به سامانه مذاکره‌ای تأثیر بسزایی بر بازار سرمایه به طور کلی داشت، عقب‌نشینی از سیاست‌های تثبیت‌کننده و پیگیری سیاست‌های ارزی بازار آزاد دلیل اصلی رشد بازار سرمایه بود. بازار سهام در این دوره، به عنوان و لغو ارز فیات. و انتقال معاملات ارزی به سامانه مذاکره تاثیر بسزایی در بازار سرمایه دارد. 

این اقدام که به منظور یکسان سازی نرخ ارز انجام شد، جذابیت صنایع بالادستی و معاملات نفتی در بورس را به شدت افزایش داده است، شرکت های صادرات محور به دلیل افزایش نرخ ارز و افزایش درآمد آنها از این تغییر منتفع شده اند. 

به گفته کارشناسان بانک مرکزی، حذف نیما به عنوان یکی از اقدامات کلیدی سیاست های ارزی، شرایط تک نرخی شدن ارز را تسهیل کرده و چشم انداز مثبتی را برای بازار سرمایه ایجاد کرده است.


شرایط ورود سهامداران حقیقی به بورس فراهم شده است

معاملات بورس و شاخص های اصلی این بازار نشان می دهد؛ تا حدودی صف های خرید در بازار کاسته شده و جو روان تری برای ورود سهامداران حقیقی و تازه به وجود آمده است.

صف های خرید در بورس تهران پس از روزهای متوالی با عرضه مواجه شد. بررسی ها نشان می دهد اگرچه شاخص کل در آخرین روز معاملاتی 1.24 درصد رشد کرد، اما روند نزولی برای شاخص تعادلی ثبت شد.

به گزارش دنیای اقتصاد، البته این واگرایی نشان می دهد که با عرضه سهام، مبادلات خوبی بین مردم در بازار شکل گرفته است. بنابراین ارزش معاملات خرد با احتساب وجوه از 18 سجاف گذشت که از 29 اردیبهشت سال گذشته رکورد محسوب می شود. همچنین اختلاف قیمت دلار موثر در بورس با دلار در بازار آزاد به حدود 20 درصد رسید.

شاخص بورس اوراق بهادار تهران با افزایش بیش از 30 هزار واحدی به مرز 2.7 میلیون واحد رسید. در این میان روند شاخص متعادل نشان می دهد که تصویر کلی بازار قرمز شده است. صف های خریدی که در روزهای گذشته به طور مستمر وجود داشت آزاد شد و در نتیجه معاملات در بازار سهام کمی آرام تر به نظر می رسید. اگرچه 250 میلیارد تومان پول واقعی از معاملات سهام و صندوق های سرمایه گذاری خارج شد، اما به نظر می رسد فرصت ورود پول تازه فراهم شده است.

همچنین خروج نزدیک به هزار میلیارد تومان پول واقعی از صندوق های با درآمد ثابت نیز نشان دهنده تمایل سرمایه گذاران برای حضور بیشتر در بورس است. از پایان آبان ماه امسال بیش از 11 هزار میلیارد تومان سرمایه واقعی وارد بورس شده و 5 هزار میلیارد تومان نیز از صندوق های بدون ریسک خارج شده است، این در حالی است که در سومین روز معاملاتی هفته، ارزش معاملات خرد با احتساب وجه از 18 هزار میلیارد تومان گذشت که بیشترین میزان آن در 29 اردیبهشت ماه بود.

تفاوت قیمت دلار تاثیرگذار بر شرکت ها که اخیراً به آن دلار قراردادی می گویند، با دلار در بازار آزاد به 23 درصد رسید که کمترین ارزش آن از 30 آبان 1401 است. همه اینها در حالی است که P/E بازار همچنان در کانال 7 واحدی قرار دارد و ارزش دلاری بازار نیز در محدوده پایین‌ترین حد تاریخی آن دیده می‌شود. مقایسه عوامل ذکر شده با روندهای گذشته نشان می دهد؛ به احتمال زیاد بازار تصمیم گرفته است به روند صعودی که از آبان ماه سال جاری آغاز شده بود ادامه دهد.

معاملات بورس و شاخص های اصلی این بازار نشان می دهد؛ تا حدودی صف های خرید در بازار کاسته شده و جو روان تری برای ورود سهامداران حقیقی و تازه به وجود آمده است. روند شاخص متوازن نیز نشان می دهد که تعداد نمادهای قرمز بیش از سبز است، اما شاخص سازان بورس توانسته اند بازار را با رونق نسبی حفظ کنند، ضمن اینکه ارزش معاملات خرد نیز سیگنال خوبی به بازار می دهد.

این شاخص در معاملات روز دوشنبه 18 هزار میلیارد تومان را جابجا کرد تا رکورد جدیدی را ثبت کند. این میزان از 19 می سال گذشته بی سابقه بوده است.

 در آن تاریخ ارزش معاملات بورس بیش از 22 هزار میلیارد تومان بود، به عبارتی بیش از 450 میلیون دلار سهام و صندوق های سرمایه گذاری در محدوده 2.5 میلیون در سال 1402 در بازار معامله شد. بورس در روزهای اوج خود که احتمال می رود در سال جاری و بهار سال آینده باشد، ممکن است ارزش معاملات از مرز 31 هزار میلیارد تومان عبور کند. ارزش دلار معاملات روز دوشنبه به 246 میلیون دلار رسید که از ژوئن سال گذشته تاکنون مشاهده نشده است.


بیشترین بازده هفتگی از این صندوق ها بوده است

از 8 ابزار مالی فعال مورد بررسی، بازدهی 7 ابزار در بازار سرمایه در هفته گذشته مثبت بوده است. همه ابزارها به جز صندوق های زعفران بازدهی مثبت داشته اند.

در حال حاضر بدون احتساب بازار اوراق مشتقه، بازارهای فیزیکی کالایی و غیره، حداقل 8 ابزار مالی برای سرمایه گذاران خرد در مجموعه بازار سرمایه ایران فعال است. این بازارها عبارتند از بازار معاملات سهام دارای بیش از 700 شرکت و ناشر بورسی و فرابورس و همچنین صندوق های کالایی شامل طلا و زعفران، صندوق های سهامی، صندوق های با درآمد ثابت، صندوق های مختلط، صندوق های مدیریت بازار اهرمی و صندوق های - صندوق های داخلی است. به گفته کارشناسان، این ابزارهای مالی فرصت های متفاوتی را در اختیار سرمایه گذاران با تحمل ریسک متفاوت قرار داده است.

مثبت و منفی

آمارهای مرکز نظارت بر صندوق های سرمایه گذاری سازمان بورس و اوراق بهادار، عملکرد هفته منتهی به 23 آذر 1403 را نشان می دهد: با فرض اینکه میانگین بازدهی بورس در آن دوره معادل 3.11 درصد باشد، صندوق های با درآمد ثابت توانستند میانگین 0.5 درصد را کسب کنند. در عین حال بیشترین بازده هفتگی در بین صندوق های با درآمد ثابت 1.6 درصد و کمترین بازده 0.1 درصد بوده است.

نگاهی به داده های محاسبه شده نشان می دهد؛ این صندوق ها در هفته گذشته موفق به جذب بیش از 33 هزار میلیارد تومان منابع شده اند. خالص ورودی و خروجی پول در مجموعه صندوق های با درآمد ثابت فعال در بازار سرمایه بیش از 2 هزار میلیارد تومان بوده است.

اهرمی و بدون اهرم

صندوق‌های سهام (به استثنای صندوق‌های اهرمی) با ثبت بازدهی 3.9 درصدی، بالاترین بازدهی را در بین تمام صندوق‌های سرمایه‌گذاری در این هفته داشتند. این صندوق ها 293 میلیارد تومان ورودی و خروجی خالص با بیش از 1200 میلیارد تومان خروجی و 924 میلیارد تومان خروجی داشته اند. در میان صندوق های سهامی بیشترین بازدهی 7.4 درصد و کمترین بازدهی گزارش شده 0.6 درصد به ثبت رسیده است.

صندوق های اهرمی نیز در این دوره متوسط ??بازدهی 2.7 درصدی را ثبت کردند. آمار به دست آمده نشان می دهد؛ با سرازیر شدن بیش از 1528 میلیارد تومان پول به صندوق های اهرمی و خروج حدود 868 میلیارد تومان، این صندوق ها 660 میلیارد تومان خالص ورودی داشتند. یک صندوق اهرمی بالاترین بازده را با 3.4 درصد و یک صندوق دیگر اهرمی کمترین بازده را با 2.2 درصد نشان می دهد.

مختلط و صندوق در صندوق

آمار مدیریت نظارت بر صندوق های سرمایه گذاری سازمان بورس و اوراق بهادار نشان می دهد؛ در هفته مذکور بازده هفتگی مختلط 2.3 درصد مثبت بوده است. سرمایه گذاران در هفته جاری با ورود بیش از 78 میلیارد تومان و برداشت حدود 105 میلیارد تومان، خالص ورود و خروج 26 میلیارد تومانی را در بازار این ابزار مالی ثبت کردند. بیشترین و کمترین بازدهی در بین این صندوق ها 3.9 و 1.2 درصد است.

صندوق ها نیز بازدهی مثبت 2.9 درصدی را ثبت کردند. بر اساس محاسبات، سرمایه گذاران در این ابزار 16 میلیارد تومان خالص ورودی و خروجی به ثبت رساندند که بیش از 38 میلیارد تومان و خروجی حدود 22 میلیارد تومان داشت. بیشترین عملکرد 7.2 درصد و کمترین عملکرد منفی 1.8 درصد بود.

زعفران و طلا

صندوق های کالایی نیز در این هفته روند متفاوتی را تجربه کردند. در این مدت مجموعه وجوه زعفران بازدهی منفی 1.2 درصدی را به ثبت رساند. این صندوق ها توانستند 117 میلیارد تومان منابع جدید جذب کنند.

اما در مجموع صندوق های طلا در این هفته مثبت 2.6 درصد را ثبت کردند. صندوق های طلا در این هفته بیش از 2230 میلیارد منبع جذب کردند و در همین مدت حدود 17 میلیارد تومان برداشت داشتند. خالص ورودی و خروجی منابع از صندوق های طلا 2 هزار و 212 میلیارد تومان است.